fbpx

Hoewel het aantal banen in de financiële dienstverlening de afgelopen jaren is gedaald, stijgt het aantal vacatures voor klantcontactbanen in de branche. Dat stelt het UWV deze week in het Factsheet Arbeidsmarkt Financiële Dienstverlening.

De overheidsdienst stelt dat mensen van baan durven te wisselen door de aantrekkende arbeidsmarkt, waardoor vacatures ontstaan. Medewerker klantenservice is een beroep met voldoende tot goede kansen op werk, staat in het rapport, net als meer traditionele beroepen als financieel adviseur, financieel administratief medewerker en ict’er. Deze beroepen zijn allemaal op middelbaar of hoger en wetenschappelijk beroepsniveau. Bij beroepen in klantcontacten gaat het soms om (algemene) klantenservice, waarbij vaak wel financiële expertise wordt gevraagd.

Automatisering
Het UWV wijst op de gevolgen van toenemende automatisering en digitalisering. Zo zijn adviesdiensten toegankelijker geworden door de opkomst van bots, die de komende jaren vaker toegepast zullen worden. Hierdoor moeten adviseurs op hoger niveau beschikken over kennis en zachtere competenties zoals overtuigingskracht, adviesvaardigheden, analytisch denkvermogen en gevoel voor technologie. Op dit vlak hebben ze meerwaarde in vergelijking met bots.

Binnen de financiële sector valt de helft van de werkenden onder het bankwezen. Een kwart werkt daarnaast bij verzekeraars en pensioenfondsen en nog een kwart werkt in overige financiële dienstverlening. Volgens het UWV is het aantal werknemersbanen in de sector afgenomen van 259.000 in 2012 naar 232.000 in 2016 (-10%) en wordt in 2017 en 2018 een afname verwacht van in totaal 5%.

bron CustomerFirst